Wat is hyperaciditeit en hoe ontstaat het?

Acidose is een onevenwichtig zuur-base-evenwicht in het lichaam dat naar de zure kant is verschoven. Op korte termijn is deze verschuiving, die vooral wordt veroorzaakt door de (overmatige) consumptie van zuurvormende voedingsmiddelen, geen probleem omdat ons lichaam dit kan opvangen met verschillende buffersystemen, vaak gebaseerd op mineralen. Een doorslaggevende rol speelt hier de voldoende toevoer van basevormende mineralen zoals magnesium en kalium.

Op lange termijn wordt deze compensatie echter overbelast, wat kan leiden tot vele klachten en secundaire ziekten. Door het lange balanceringsvermogen blijven de symptomen vaak lange tijd onopgemerkt en merkt men ze pas als het lichaam al schade heeft opgelopen.

Een verkeerde voeding is meestal de schuldige, maar ook overmatige stress en gebrek aan beweging kunnen het zuur-base-evenwicht in evenwicht brengen. De consumptie van te veel zuurvormend voedsel en te weinig alkalisch vormend voedsel leidt tot een te sterke verzuring van het lichaam. Kenmerkend hiervoor is onze typische voeding die rijk is aan koolhydraten en vlees met zijn overmaat aan suiker in het bijzonder.

ONS LICHAAM KAN OVERVERZURING OP KORTE TERMIJN COMPENSEREN – OP LANGE TERMIJN WORDT HET OVERBELAST.

Als het lichaam slechts korte tijd aan oververzuring wordt blootgesteld, is dit geen probleem; het lichaam kan het teveel aan zuur snel weer afbreken. Na verloop van tijd is dit vermogen om de zuurtegraad te reguleren echter uitgeput en zijn bijzonder grote hoeveelheden basevormende mineralen nodig, zoals kalium, magnesium of calcium. Als het zuur-base-evenwicht jarenlang uit evenwicht blijft, kan chronische hyperaciditeit ontstaan met tal van gevolgen.

Bij latente acidose kan het teveel aan geproduceerde zuren slechts langzaam worden geneutraliseerd en vindt ophoping plaats in het bindweefsel. Dit leidt tot de ontwikkeling van bindweefsel acidose. Hoewel deze aandoening en de daarmee gepaard gaande demineralisatie niet dezelfde ziekmakende factor hebben als manifeste acidose, gaat een soms massale daling van de basebufferreserves vaak gepaard met een slechte concentratie, allergieën, chronische vermoeidheid, ontstekingsverschijnselen van het slijmvlies, spier- en gewrichtsklachten, reumatische klachten en andere specifieke en aspecifieke symptomen.

Hoe herkent u hyperaciditeit en wat zijn de gevolgen?

De symptomen van hyperaciditeit zijn veelomvattend en vaak vrij aspecifiek. Dat kan gaan van een algemeen gevoel van onbehagen tot spierklachten, hoofdpijn, vermoeidheid, brandend maagzuur, roos, haaruitval, slechte adem, cellulitis en vatbaarheid voor infecties.

Om hyperaciditeit vast te stellen, is het een goed idee om in de loop van de dag de pH-waarde van onze urine te testen met behulp van pH-strips. s’Morgens ligt de waarde meestal in het zure bereik (5-6,5), en gaat dan door een neutrale fase (rond een waarde van 7) tegen de middag naar het alkalische bereik (iets boven 7-8). Om dagelijkse schommelingen uit te sluiten, moet dit verloop over verschillende dagen worden geregistreerd en achtereenvolgens worden geëvalueerd. Als deze waarden gemiddeld duidelijk onder de normale waarden liggen, kan dit wijzen op hyperaciditeit.

Maar wat doet deze (te) zure omgeving met ons lichaam? Overtollig zuur tast de organen en weefsels aan, wat kan leiden tot ziekten en chronische klachten. Te veel zuur in het lichaam kan alle vitale functies belemmeren en biedt een goede omgeving voor schadelijke bacteriën. Helaas zijn er nog maar weinig wetenschappelijke studies hierover, maar het verband van hyperaciditeit met ziekten als reumatoïde artritis, osteoporose, diabetes, jicht, migraine, aderverkalking, gal- en nierstenen, neurodermitis, spierverharding en chronische pijn wordt wel besproken.

Bovendien wordt een hoger risico op obesitas en cellulitis in verband gebracht met hyperaciditeit. Eenvoudig gezegd, het lichaam vormt vetcellen om de overtollige zuren weg te houden van de vitale organen. Gewichtstoename kan dus ook de reactie van het lichaam zijn op hyperaciditeit.

Maar wat kunnen we doen tegen hyperaciditeit in ons lichaam?

Hier volgen 5 belangrijke tips over hoe we het zuur-base-evenwicht in evenwicht kunnen houden:

Voeding

Veel mensen eten een te zuur dieet, en om het zuur-base-evenwicht weer in evenwicht te brengen, moet het dieet worden aangepast. Te veel vlees en ander voedsel van dierlijke oorsprong, zoetigheden, fast food en kant-en-klaar maaltijden zijn meestal de oorzaak van oververzuring van het lichaam. Deze moeten worden vermeden. Een optimale zuur-baseverhouding voor het lichaam zou 1 op 3 zijn, d.w.z. dat ¼ zuurvormend en ¾ basevormend voedsel moet worden geconsumeerd. Het is ook belangrijk om altijd voldoende water (zonder koolzuur) te drinken.

Hier is een overzicht van welke voedingsmiddelen in welke categorie vallen:

Zuurvormend voedsel

  • Vlees
  • Melk en zuivelproducten
  • Ei
  • Vis
  • Alle granen en graanproducten zoals deegwaren, brood en alle soorten gebak, suiker en alle zoetigheden
  • Impulsen
  • Asperges
  • Spruitjes
  • Artisjokken
  • Koffie
  • Zwarte thee, groene thee, witte thee, vruchtenthee
  • Limonades, energie drankjes, cola, alcohol
  • Alkalische vormende voedingsmiddelen
  • Fruit
  • Groenten
  • Kruiden
  • Champignons
  • Zaden en pitten
  • Spruiten
  • Amandelen, pistachenoten, diverse noten zoals walnoten of macadamianoten

Alkalische mineralen

Als het lichaam lijdt aan een overmaat aan zuren, moeten alkalische mineralen worden ingenomen, althans totdat het zuur-base-evenwicht is hersteld. Combinaties van de bovengenoemde mineralen kalium, magnesium, calcium en zink zijn bijzonder geschikt. Dit kan het buffersysteem van het lichaam weer op gang helpen. Maar zelfs als u graag uit eten gaat en soms zuur voedsel op uw menu hebt staan, kunnen alkalische mineralen helpen om het evenwicht te bewaren.

Voedingssupplementen van Biogena

Basogena® Kapseln

Een goed zuur-base-evenwicht is de basis om ervoor te zorgen dat alle processen in het lichaam optimaal kunnen functioneren en dat prestaties en vitaliteit op lange termijn behouden kunnen blijven. De onevenwichtige voeding van onze moderne wereld met de veranderde milieuomstandigheden en een comfortabele levensstijl neigt ertoe nogal zuur te zijn. Een basispoeder met geschikte minerale verbindingen zorgt ervoor dat het lichaam van extra basen wordt voorzien.

Biogena Basogena® Kapseln bevatten geselecteerde basenvormende mineraalverbindingen voor kortstondig, gericht gebruik of regelmatige supplementatie.

Fysiologische taken van de vitale stoffen die het bevat:

  • Magnesium ondersteunt de elektrolytenbalans
  • Calcium draagt bij tot een normale neurotransmissie
  • Kalium en magnesium ondersteunen de werking van het zenuwstelsel en de normale spierfuncties
  • Het sporenelement zink draagt bij tot een normaal zuur-basemetabolisme
  • Mogelijke toepassingen:
  • Voor regelmatige of gerichte inname van basen op korte termijn
  • Ter ondersteuning van het elektrolytenevenwicht – met name bij sporters.

Sport speelt ook een belangrijke rol bij de handhaving van een evenwichtige zuur-basebalans. Regelmatig bewegen en zweten is enorm belangrijk. Het stimuleert de stofwisseling en helpt het lichaam te ontzuren. Overdrijf het echter niet, vooral niet als u ongetraind bent in sport, want dan kan het tegenovergestelde gebeuren, een zogenaamde overbelasting oververzuring.
Het is ook belangrijk om de micronutriënten te vervangen die tijdens het sporten worden uitgescheiden.

Alkalische baden

Alkalische baden kunnen nuttig zijn in gevallen van hyperaciditeit, vooral aan het begin van een alkalische kuur. Eén of twee keer per week moet u uzelf trakteren op een alkalisch bad van 45 tot 60 minuten. Een vol bad is het beste, maar een voetbad is ook mogelijk. Alkalische baden verwijderen zure afvalstoffen uit de weefsels.

Vermijd stress

Tegenwoordig maakt stress deel uit van ons dagelijks leven, meestal als gevolg van werk of gezinsleven, en stress bevordert op zijn beurt hyperaciditeit. Het lichaam heeft rustperiodes nodig om te ontspannen en hyperaciditeit tegen te gaan.

Tips voor ontspanning

  • Zorg voor genoeg slaap.
  • Eet minder gehaast
  • Vermijd negatieve gevoelens (woede, afgunst, wrok, verbittering, ruzies enz.)
  • Meditatie
  • Sporten die ontspanning bevorderen, zoals yoga

Maak hier een afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult,

De informatie op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door:

Cor Kok
Oprichter Finesse Medical Center